A wide variety of preventive tests
Preventive blood tests are an important part of the early diagnosis of many diseases, we advise you to undergo them once a year. Consult us for suitable blood tests, tailored to your age, health and lifestyle.
* sampling and biological waste fee - 5 BGN
- Complete blood count
- Glucose
- Total protein
- Albumin
- Cholesterol panel - Chol,Trig,HDL,LDL,VLDL
- Creatinine
- Uric acid
- GOT; AST
- GPT; ALT
- GGT
- Iron; Fe
- TIBC
- Potassium; K
- Sodium; Na
- TSH
- Vitamin B12
- Vitamin D
- CEA
- Complete blood count
- Glucose
- Total protein
- Albumin
- Cholesterol panel - Chol,Trig,HDL,LDL,VLDL
- Creatinine
- Uric acid
- GOT; AST
- GPT; ALT
- GGT
- Iron; Fe
- TIBC
- Potassium; K
- Chloride; Cl
- Sodium; Na
- PSA
- Urinanalysis
- Complete blood count
- Glucose
- Total protein
- Albumin
- Cholesterol panel - Chol,Trig,HDL,LDL,VLDL
- Creatinine
- Uric acid
- GOT; AST
- GPT; ALT
- GGT
- Iron; Fe
- TIBC
- Potassium; K
- Sodium; Na
- Chloride; Cl
- TSH
- FT4
- Complete blood count
- Total protein
- Albumin
- Glucose
- Total cholesterol, HDL, LDL
- Triglyceride
- Creatinine
- Uric acid
- AST, ALT, GGT
- Complete blood count
- AST, ALT, GGT
- Cholesterol panel - Chol,Trig,HDL,LDL,VLDL
- Total protein
- Testosteron
- HIV 1/2
- HBsAg
- Syphilis (Wasserman)
- Prolactin
- LH
- FSH
- Estradiol
- Testosteron
- TSH
- FT4
- TAT
- MAT
- Complete blood count
- D-Dimer
- CRP
- Ferritin
- SARS-CoV-2-IgG
- Complete blood count
- D-Dimer
- Fibrinogen
- Ferritin
- Troponin I
- Procalcitonin
- LDH
- CRP
- Complete blood count
- Sedimentation rate of erythrocytes
- Urinanalysis + Mycroscopy
- Screening for Shigella and Salmonella from stool sample
- Scotch-tape swab for Enterobius and Taenia eggs
- Intestinal parasites - microscopic examination
* Nursery panel also includes a Wasserman test for a parent and is paid extra - BGN 9.
- Screening for Shigella and Salmonella from stool sample
- Scotch-tape swab for Enterobius and Taenia eggs
- Intestinal parasites - microscopic examination
* Nursery panel also includes a Wasserman test for a parent and is paid extra - BGN 9.
What is a food intolerance? >
Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.
What can be the consequences of food intolerance? >
• Стрес на имунната система
Продължителната консумация на несъвместими храни системно стресира организма и натоварва имунната система, която трябва да е в постоянно състояние на готовност. Много от хроничните заболявания са съпроводени от хронични възпалителни процеси. Храната играе важна роля в развитието и задълбочаването на възпалителните процеси, съответно в развитието на хроничните болести. Тъй като ядем всеки ден, за разлика от контактите с вирусни или бактериални инфекции, ако съществуват антитела срещу някой вид храна, то това създава постоянен стрес на имунната система.
• Наднормено тегло
Хранителните непоносимости могат да предизвикат безконтролно производство на инсулин. Нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до повишено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази в резерв в мастните клетки не може да бъде изгорена от организма. И така, тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми.
What can be the consequences of food intolerance? >
Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.
Foods you can test for >
Cereals – царевица, ръжено брашно, глутен, овес, ръж, жито;
Nuts and grains – бадеми, бразилско орехче, кашу, какаови зърна, фъстък, грах, леща, боб, соеви зърна, орех;
Месо Meat
Fish – сладководни риби – микс (сьомга, пъстърва), ракообразни – микс (скариди, раци, омар, миди), риба тон, бяла риба – микс (треска, писия);
Vegetables – броколи, бяло зеле, морков, целина, краставица, праз-лук, чушки (червени, зелени, жълти), картофи;
Fruits – ябълка, черни боровинки, грейпфрут, пъпеш – микс (диня), маслини, портокал и лимон, ягода, домат;
Other – яйце (цяло), краве мляко, чесън, риган, гъби, чай, мая.
In which cases should we do a food intolerance test? >
Хранителната непоносимост може да е причината за повечето ни неразположения, но ето в кои случаи е важно да се направи този тест:
• Ако страдате от умора или главоболие без ясна причина;
• Повръщате след ядене на определени храни;
• Страдате от метаболитен синдром;
• Диабет;
• Сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза;
• Имате проблеми с теглото;
• Хронична умора, мигрена;
• Раздразнени черва;
• Възпалителни заболявания на червата и жлъчката;
• Артрит, автоимунни процеси;
• Астма, ринит;
• Епилепсия, енуреза;
• Екзема, псориазис, атрофични язви;
• Хиперактивност при деца;
• Дефицит на вниманието;
• Среден отит;
• Повтарящи се инфекции.