skip to Main Content
понеделник - петък: 07:30 - 14:30
събота: 08:00 - 12:00

От 30.03.2020г. Лаборатория Май Лаб „извършва скриннигов кръвен тест за коронавирус. Изследването се работи от кръвна проба. Тестът дава резултат за преминала инфекция, както и за придобиване на имунитет след ваксинация.

Антителата, открити чрез серологични тестове показват, че човек е бил в контакт с SARS-CoV-2,  независимо от това дали има симптоми специфични за инфекцията или е с безсимптомно протичане.

В рамките на 20-22 дни от появата на симптомите всички пациенти, срещнали се с вируса SARS-CoV-2 имат положителен резултат при тестване на IgG антитела. В малък процент от хората (4,3%) с отрицателни резултати на RT-PCR са открити специфични за вируса IgG или IgM антитела, което показва, че серологичните тестовете могат да бъдат полезни при наблюдение на асимптоматични носители.  Комбинирането на RT-PCR със серологична диагноза значително подобрява чувствителността към диагнозата COVID-19, дори през първата седмица на заболяването.

Според протокола на Световната здравна организация (СЗО) за диагностициране на инфекция SARS-CoV-2, разработен и публикуван на 2 март 2020 г., серологичните проучвания могат да бъдат полезни при изследване на настоящата пандемия и оценка ѝ.

Време за получаване на резултат:

  • Материали приети до 13:00 ч., резултат до края на работния ден.
  • Материали прието в Събота до 10:00 ч., резултат до края на работния ден.

Референтни стойности и интерпретация на резултатите:

Резултатите се изразяват като индекс:

  • IgG < 9 – отрицателен резултат
  • IgG 9 – 10 – гранична стойност
  • IgG > 10 – положителен резултат

При тестване за SARS-CoV-2 – IgG, моля, имайте предвид следното:

Наличието на IgG антитела не изключва пациенти с активни инфекции, които все още могат да бъдат заразни.  Положителният резултат от IgG най-вероятно показва предишна експозиция на инфекция SARS-COV-2, но не изключва възможността за активна инфекция. В зависимост от епидемиологичния контекст и симптоматиката на пациента се препоръчва RT-PCR тест за идентифициране на вируса.

Отрицателният резултат не изключва наличието на вируса – пациенти със съмнение за COVID-19  трябва да бъдат тествани чрез RT-PCR метода. Замяната на молекулярно-диагностичните тестове с тестове за откриване на антитела не се препоръчва, тъй като отрицателният тест може да предизвика чувство за безопасност при заразени пациенти поради късната поява на антитела.

Понастоящем не е доказано, че хората, които са излекувани за coVID-19 и имат антитела са защитени от втора инфекция.

Информация за всички резултати от всички видове SARS-CoV-2 тестове се подава към Национален център по заразни и паразитни болести

Какво да правите при получаване на положителен резултат?

  1. Свържете се по телефона с личния си лекар и го информирайте за получения резултат.
  2. Изчакайте инструкции от личния си лекар или РЗИ дали е необходим RT-PCR тест и как ще бъде извършен той.
  3. Следвайте стриктно лечението, назначено Ви от здравните специалисти.
  4. След успешно лечение, препоръчва се провеждане на изследване за вирус неутрализиращи антитела.
Back To Top