Skip to content

От 30.03.2020г. Лаборатория Май Лаб „извършва скриннигов кръвен тест за коронавирус. Изследването се работи от кръвна проба. Тестът дава резултат за преминала инфекция, както и за придобиване на имунитет след ваксинация.

Антителата, открити чрез серологични тестове показват, че човек е бил в контакт с SARS-CoV-2,  независимо от това дали има симптоми специфични за инфекцията или е с безсимптомно протичане.

В рамките на 20-22 дни от появата на симптомите всички пациенти, срещнали се с вируса SARS-CoV-2 имат положителен резултат при тестване на IgG антитела. В малък процент от хората (4,3%) с отрицателни резултати на RT-PCR са открити специфични за вируса IgG или IgM антитела, което показва, че серологичните тестовете могат да бъдат полезни при наблюдение на асимптоматични носители.  Комбинирането на RT-PCR със серологична диагноза значително подобрява чувствителността към диагнозата COVID-19, дори през първата седмица на заболяването.

Според протокола на Световната здравна организация (СЗО) за диагностициране на инфекция SARS-CoV-2, разработен и публикуван на 2 март 2020 г., серологичните проучвания могат да бъдат полезни при изследване на настоящата пандемия и оценка ѝ.

Време за получаване на резултат:

  • Материали приети до 12:00 ч., резултат до края на работния ден.
  • Материали след 12:00 ч., резултат на следващия работен ден.
  • Материали приети в Събота до 11:30 ч., резултат до края на работния ден.
  • Материали след 11:30 ч., резултат в понеделник в рамките на работното време.

Референтни стойности и интерпретация на резултатите:

Резултатите се изразяват в BAU/ml:

  • < 4,33 BAU/ml – отрицателен резултат
  • > 4,33 BAU/ml – положителен резултат
Back To Top
търси
bg_BGБългарски