skip to Main Content
понеделник - петък: 07:30 - 14:30
събота: 08:00 - 12:00

От 30.03.2020г. Лаборатория Май Лаб „извършва скриннигов кръвен тест за коронавирус. Изследването се работи от кръвна проба. Тестът дава резултат за преминала инфекция, както и за придобит имунитет след поставяне на ваксина.

Антителата, открити чрез серологични тестове показват, че човек е бил в контакт с SARS-CoV-2,  независимо от това дали има симптоми специфични за инфекцията или е с безсимптомно протичане.

Ензимен имуноанализ (ELISA)  за полуколичествено определяне на инхибиращата активност върху свързването на RBD-ACE2 на антитела срещу SARS-CoV-2 в човешки плазма и серум.

С този тест се определя процента антитела, които блокират свързването на вируса с рецепторите и по този начин възпрепятстват навлизането му в клетките на гостоприемника. Колкото повече са тези антитела , толкова повече и човек е защитен. Наличието на висок процент от вирус неутрализиращите антитела за времето, в което те циркулират в кръвта, предпазват преболедувалите или имунизираните хора от повторна инфекция.

Според протокола на Световната здравна организация (СЗО) за диагностициране на инфекция SARS-CoV-2, разработен и публикуван на 2 март 2020 г., серологичните проучвания могат да бъдат полезни при изследване на настоящата пандемия и оценка ѝ.

Време за получаване на резултат:

  • Материали приети до 13:00 ч. резултат до края на работния ден;
  • Събота материали приети до 10:00 ч. резултат до края на деня;

Референтни стойности и интерпретация на резултатите:

Резултатите се изразяват като индекс:

  • < 30% – отрицателен резултат
  • > 30% – положителен резултат

При получаване на положителен резултат след преминала инфекция се препоръчва проследяването на нивата на вирус неутрализиращите антитела във времето.
Резултатите се получават на сайта на лабораторията до края на работния ден!

Back To Top