Голямо разнообразие от профилактични изследвания
Профилактичните кръвни изследвания са важна част от ранната диагностика на много от заболяванията, съветваме Ви да се подлагате на тях един път в годината. Консултирайте се с нас за подходящи кръвни тестове, съобразени с Вашата възраст, здравословно състояние и начин на живот.
* такса за пробовземане и биологичен отпадък – 5 лв.
- Пълна кръвна картина
- Кръвна захар
- Общ белтък
- Албумин
- Липиден профил (общ холестерол, HDL, VLDL, LDL, триглицериди)
- Креатинин
- Пикочна киселина
- АСАТ
- АЛАТ
- ГГТ
- Желязо
- ЖСК
- Калий
- Натрий
- TSH
- Витамин B12
- Витамин D
- CEA
- Пълна Кръвна Картина (ПКК)
- Кръвна захар
- Общ белтък
- Албумин
- Липиден профил (общ холестерол, HDL, VLDL, LDL, триглицериди)
- Креатинин
- Пикочна киселина
- АСАТ
- АЛАТ
- ГГТ
- Желязо
- ЖСК
- Калий
- Хлор
- Натрий
- PSA
- Урина – Общо химично изследване
- Пълна кръвна картина
- Кръвна захар
- Общ белтък
- Албумин
- Липиден профил (общ холестерол, HDL, VLDL, LDL, триглицериди)
- Креатинин
- Пикочна киселина
- АСАТ
- АЛАТ
- ГГТ
- Желязо
- ЖСК
- Калий
- Натрий
- Хлор
- TSH
- FT4
- Пълна Кръвна Картина (ПКК)
- Общ белтък
- Албумин
- Кръвна захар
- Общ холестерол; добър и лош холестерол
- Триглицериди
- Креатинин
- Пикочна киселина
- АСАТ; АЛАТ; ГГТ
- Пълна Кръвна Картина (ПКК)
- АСАТ; АЛАТ; ГГТ;
- Холестеролов профил
- Общ белтък (Тотал протеин)
- Testosteron (Тестостерон)
- СПИН (HIV)
- Хепатит В (HBsAg)
- Сифилис (Wasserman)
- Prolactin (Пролактин)
- LH (Лутеинизиращ хормон)
- FSH (Фуликулостимулиращ. хормон)
- Estradiol (Естрадиол)
- Testosteron (Тестостерон)
- TSH
- FT4
- TAT
- MAT
- ПКК
- Д ДИМЕР
- CRP
- FERITIN
- SARS-CoV-2-IgG
- Пълна кръвна картина
- Д-димер
- Фибриноген
- Феритин
- Тропонин
- Прокалцитонин
- LDH
- CRP
- Пълна Кръвна Картина (ПКК)
- СУЕ
- Урина – ОХИ и СЕДИМЕНТ
- Микробиологично изследване на фецес
- Перинален отпечатък за ентеробиоза
- Фекална проба за чревни протозои и хелминити
* Пакет за ясла включва и изследване на Васерман на родител и се доплаща – 9 лв.
- Микробиологично изследване с фецес
- Перианален отпечатък за ентеробиоза
- Фекална проба за чревни протози и хелминти
* Пакет за ясла включва и изследване на Васерман на родител и се доплаща – 9 лв.
Какво е хранителна непоносимост? >
Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.
Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост? >
• Стрес на имунната система
Продължителната консумация на несъвместими храни системно стресира организма и натоварва имунната система, която трябва да е в постоянно състояние на готовност. Много от хроничните заболявания са съпроводени от хронични възпалителни процеси. Храната играе важна роля в развитието и задълбочаването на възпалителните процеси, съответно в развитието на хроничните болести. Тъй като ядем всеки ден, за разлика от контактите с вирусни или бактериални инфекции, ако съществуват антитела срещу някой вид храна, то това създава постоянен стрес на имунната система.
• Наднормено тегло
Хранителните непоносимости могат да предизвикат безконтролно производство на инсулин. Нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до повишено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази в резерв в мастните клетки не може да бъде изгорена от организма. И така, тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми.
Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост? >
Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.
Храни, за които можете да се тествате >
Житни – царевица, ръжено брашно, глутен, овес, ръж, жито;
Ядки и зърна – бадеми, бразилско орехче, кашу, какаови зърна, фъстък, грах, леща, боб, соеви зърна, орех;
Месо – говеждо, пилешко, агнешко, свинско;
Риба – сладководни риби – микс (сьомга, пъстърва), ракообразни – микс (скариди, раци, омар, миди), риба тон, бяла риба – микс (треска, писия);
Зеленчуци – броколи, бяло зеле, морков, целина, краставица, праз-лук, чушки (червени, зелени, жълти), картофи;
Плодове – ябълка, черни боровинки, грейпфрут, пъпеш – микс (диня), маслини, портокал и лимон, ягода, домат;
Други – яйце (цяло), краве мляко, чесън, риган, гъби, чай, мая.
В кои случаи трябва да си направим тест за хранителна непоносимост? >
Хранителната непоносимост може да е причината за повечето ни неразположения, но ето в кои случаи е важно да се направи този тест:
• Ако страдате от умора или главоболие без ясна причина;
• Повръщате след ядене на определени храни;
• Страдате от метаболитен синдром;
• Диабет;
• Сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза;
• Имате проблеми с теглото;
• Хронична умора, мигрена;
• Раздразнени черва;
• Възпалителни заболявания на червата и жлъчката;
• Артрит, автоимунни процеси;
• Астма, ринит;
• Епилепсия, енуреза;
• Екзема, псориазис, атрофични язви;
• Хиперактивност при деца;
• Дефицит на вниманието;
• Среден отит;
• Повтарящи се инфекции.