skip to Main Content

Голямо разнообразие от профилактични изследвания

Профилактичните кръвни изследвания са важна част от ранната диагностика на много от заболяванията, съветваме Ви да се подлагате на тях един път в годината.  Консултирайте се с нас за подходящи кръвни тестове, съобразени с вашата възраст, здравословно състояние и начин на живот.

профилактика
30 лв.
  • Пълна Кръвна Картина (ПКК)
  • Общ белтък
  • Албумин
  • Кръвна захар
  • Общ холестерол; добър и лош холестерол
  • Триглицериди 
  • Креатинин 
  • Пикочна киселина 
  • АСАТ; АЛАТ; ГГТ 
  • Урина – Общо химично изследване  
разширена профилактика
110 лв.
  • Пълна Кръвна Картина (ПКК)
  • Кръвна захар
  • Общ белтък
  • Албумин
  • Липиден профил (общ холестерол, HDL, VLDL, LDL, триглицериди)
  • Креатинин
  • Пикочна киселина
  • АСАТ
  • АЛАТ
  • ГГТ
  • Желязо
  • ЖСК
  • Калий
  • Хлор
  • Натрий
  • PSA
  • Урина – Общо химично изследване  
профилактика мъже 40+
65 лв.
  • Пълна Кръвна Картина (ПКК)
  • Кръвна захар
  • Общ белтък
  • Албумин
  • Липиден профил (общ холестерол, HDL, VLDL, LDL, триглицериди)
  • Креатинин
  • Пикочна киселина
  • АСАТ
  • АЛАТ
  • ГГТ
  • Калий
  • Натрий
  • PSA
  • Урина – Общо химично изследване  
профилактика жени
65 лв.
  • Пълна кръвна картина
  • Кръвна захар
  • Общ белтък
  • Албумин
  • Липиден профил (общ холестерол, HDL, VLDL, LDL, триглицериди)
  • Креатинин
  • Пикочна киселина
  • АСАТ
  • АЛАТ
  • ГГТ
  • Желязо
  • ЖСК
  • Калий
  • Натрий
  • Хлор
  • TSH
  • FT4
за спортисти
40 лв.
  • Пълна Кръвна Картина (ПКК)
  • АСАТ; АЛАТ; ГГТ;
  • Холестеролов профил
  • Общ белтък (Тотал протеин)
  • Testosteron (Тестостерон)
сигурност
35 лв.
  • СПИН (HIV)
  • Хепатит В (HBsAg)
  • Сифилис (Wasserman)

Какво е хранителна непоносимост? >

Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време – часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.

Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост? >

• Стрес на имунната система
Продължителната консумация на несъвместими храни системно стресира организма и натоварва имунната система, която трябва да е в постоянно състояние на готовност. Много от хроничните заболявания са съпроводени от хронични възпалителни процеси. Храната играе важна роля в развитието и задълбочаването на възпалителните процеси, съответно в развитието на хроничните болести. Тъй като ядем всеки ден, за разлика от контактите с вирусни или бактериални инфекции, ако съществуват антитела срещу някой вид храна, то това създава постоянен стрес на имунната система.

• Наднормено тегло
Хранителните непоносимости могат да предизвикат безконтролно производство на инсулин. Нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до повишено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази в резерв в мастните клетки не може да бъде изгорена от организма. И така, тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми.

Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост? >

Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време – часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.

Храни, за които можете да се тествате >

Житни – царевица, ръжено брашно, глутен, овес, ръж, жито;
Ядки и зърна – бадеми, бразилско орехче, кашу, какаови зърна, фъстък, грах, леща, боб, соеви зърна, орех;
Месо – говеждо, пилешко, агнешко, свинско;
Риба – сладководни риби – микс (сьомга, пъстърва), ракообразни – микс (скариди, раци, омар, миди), риба тон, бяла риба – микс (треска, писия);
Зеленчуци – броколи, бяло зеле, морков, целина, краставица, праз-лук, чушки (червени, зелени, жълти), картофи;
Плодове – ябълка, черни боровинки, грейпфрут, пъпеш – микс (диня), маслини, портокал и лимон, ягода, домат;
Други – яйце (цяло), краве мляко, чесън, риган, гъби, чай, мая.

В кои случаи трябва да си направим тест за хранителна непоносимост? >

Хранителната непоносимост може да е причината за повечето ни неразположения, но ето в кои случаи е важно да се направи този тест:
• Ако страдате от умора или главоболие без ясна причина;
• Повръщате след ядене на определени храни;
• Страдате от метаболитен синдром;
• Диабет;
• Сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза;
• Имате проблеми с теглото;
• Хронична умора, мигрена;
• Раздразнени черва;
• Възпалителни заболявания на червата и жлъчката;
• Артрит, автоимунни процеси;
• Астма, ринит;
• Епилепсия, енуреза;
• Екзема, псориазис, атрофични язви;
• Хиперактивност при деца;
• Дефицит на вниманието;
• Среден отит;
• Повтарящи се инфекции.

Back To Top