Skip to content

Хранителен | 20 алергена – 90 лв.

  • Белтък (Egg white)
  • Жълтък (Egg yolk)
  • Краве мляко ( Cow’s milk)
  • Мая (Baker’s yeast)
  • Пшенично брашно (Wheat flour)
  • Ръжено брашно (Rye flour)
  • Ориз (Rice)
  • Соя (Soybean)
  • Фъстък (Peanut)
  • Лешник (Hazelnut)
  • Бадем (Almond)
  • Ябълка (Apple)
  • Киви (Kiwi)
  • Кайсия (Apricot)
  • Домат (Tomato)
  • Морков (Carrot)
  • Картоф (Potato)
  • Целина (Celery)
  • Риба треска (Codfish)
  • Рак (Crab)

Хранителен | 33 алергена – 130 лв.

  • Фъстък (Peanut)
  • Лешник (Hazelnut)
  • Бадем (Almond)
  • Кашу (Cashew nut)
  • Грах (Pea)
  • Соя (Soybean)
  • Синапено семе (Mustard seed)
  • Авокадо (Avocado)
  • Домат (Tomato)
  • Чесън (Garlic)
  • Лук (Onion)
  • Целина (Celery)
  • Ябълка (Apple)
  • Киви (Kiwi)
  • Банан (Banana)
  • Праскова (Peach)
  • Свинско (Pork)
  • Говеждо (Beef)
  • Пилешко (Chicken)
  • Риба треска (Codfish)
  • Рак (Crab)
  • Скариди ( Shrimp)
  • Риба тон (Tuna)
  • Пшенично брашно (Wheat flour)
  • Царевично брашно (Maize flour)
  • Ориз (Rice)
  • Сусам (Sesame)
  • Мая (Baker’s yeast)
  • Краве мляко ( Cow’s milk)
  • Казеин (nBos d 8 Casein)
  • Козе мляко (Goat’s milk)
  • Белтък (Egg white)
  • Жълтък (Egg yolk)

Инхалаторен | 20 алергена – 90 лв.

  • Сладка пролетна трева (Sweet vernal grass)
  • Ежова главица (Orchard grass)
  • Ливадна тимотейка ( Timothy grass)
  • Ръж – цвят ( Cultivated rye)
  • Елша (Alder)
  • Бреза ( Birch)
  • Леска (Hazel)
  • Дъб (Oак)
  • Амброзия (Common ragweed)
  • Див пелин (Mugwort )
  • Живовляк (Plantain)
  • Домашен акар (pteronyssinus)
  • Домашен акар (farinae)
  • Котка (Cat)
  • Куче (Dog)
  • Кон (Horse)
  • Хлебен мухъл (Penicillium notatum)
  • Плесен (Cladosporium herbarum)
  • Гъбички (Aspergillus fumigatus)
  • Гъбички (Alternaria alternata)

Инхалаторен | 30 алергена – 140 лв.

  • Бреза ( Birch)
  • Леска (Hazel)
  • Дъб (Oак)
  • Маслиново дърво (Olive tree)
  • Чинар (Plane tree)
  • Американски ясен (Ash white)
  • Кипарис (Cypress)
  • Бермудска трева / Троскот ( Bermuda grass)
  • Ежова главица (Orchard grass)
  • Ливадна тимотейка (Timothy grass)
  • Ливадина (Meadow grass)
  • Ръж ( Cultivated rye)
  • Пшеница (Cultivated wheat)
  • Латекс (Latex)
  • Амброзия (Common ragweed)
  • Див пелин (Mugwort)
  • Живовляк (Plantain)
  • Париетария (Wall pellitory)
  • Котка (Cat)
  • Куче (Dog)
  • Кон (Horse)
  • Заек (Rabbit)
  • Аспергилус (Aspergillus fumigatus)
  • Кандида (Candida albicans)
  • Кафяво листно петно – гъби (Alternaria alternata)
  • Хлебарка (Cockroach)
  • Домашен акар (pteronyssinus)
  • Домашен акар (farinae)
  • Брашнев акар (Acarus siro)
  • Домашен акар (Blomia tropicalis)

Комбиниран | 27 алергена – 90 лв.

  • Тревен микс : Ливадна тимотейка ( Timothy grass) и Ръж ( Cultivated rye)
  • Бреза ( Birch)
  • Див пелин (Mugwort)
  • Домашен акар (pteronyssinus)
  • Домашен акар (farinae)
  • Котка (Cat)
  • Куче (Dog)
  • Кон (Horse)
  • Плесен (Cladosporium herbarum)
  • Аспергилус (Aspergillus fumigatus)
  • Кафяво листно петно (Alternaria alternata)
  • Белтък (Egg white)
  • Жълтък (Egg yolk)
  • Краве мляко ( Cow’s milk)
  • Риба треска (Codfish)
  • Говежди албумин (nBos d 6 BSA /milk)
  • Алфа-лакталбумин (nBos d 4 Alpha-lactalbumin /milk)
  • Бета-лактоглобулин (nBos d 5 Beta-lactoglobulin /milk)
  • Казеин (nBos d 8 Casein /milk)
  • Пшенично брашно (Wheat flour)
  • Ориз (Rice)
  • Соя (Soybean)
  • Фъстък (Peanut)
  • Лешник (Hazelnut)
  • Морков (Carrot)
  • Картоф (Potato)
  • Ябълка (Apple)

Комбиниран | 54 алергена – 150 лв.

  • Домашен акар (pteronyssinus)
  • Домашен акар (farinae)
  • Пчелна отрова (Honey bee venom)
  • Отрова на оса (Common wasp venom)
  • Хлебарка (Cockroach)
  • Домашен прах (House dust)
  • Котка (Cat)
  • Куче (Dog)
  • Кон (Horse)
  • Хлебен мухъл (Penicillium notatum)
  • Плесен (Cladosporium herbarum)
  • Гъбички (Aspergillus fumigatus)
  • Кафяво листно петно (Alternaria alternata)
  • Сладка пролетна трева (Sweet vernal grass)
  • Ежова главица (Orchard grass)
  • Ливадна тимотейка ( Timothy grass)
  • Ръж – цвят ( Cultivated rye)
  • Елша (Alder)
  • Бреза ( Birch)
  • Леска (Hazel)
  • Дъб (Oак)
  • Кипарис (Cypress)
  • Амброзия (Common ragweed)
  • Див пелин (Mugwort)
  • Живовляк (Plantain)
  • Латекс (Latex)
  • Домат (Tomato)
  • Морков (Carrot)
  • Картоф (Potato)
  • Целина (Celery)
  • Белтък (Egg white)
  • Жълтък (Egg yolk)
  • Краве мляко ( Cow’s milk)
  • Риба треска (Codfish)
  • Рак (Crab)
  • Скариди ( Shrimp)
  • Говежди албумин (nBos d 6 BSA /milk)
  • Алфа-лакталбумин (nBos d 4 Alpha-lactalbumin /milk)
  • Бета-лактоглобулин (nBos d 5 Beta-lactoglobulin /milk)
  • Казеин (nBos d 8 Casein /milk)
  • Говеждо месо (Beef)
  • Агнешко месо (Lamb meat)
  • Мая (Baker’s yeast)
  • Пшенично брашно (Wheat flour)
  • Ръжено брашно (Rye flour)
  • Ориз (Rice)
  • Соя (Soybean)
  • Сусам (Sesame)
  • Фъстък (Peanut)
  • Лешник (Hazelnut)
  • Бадем (Almond)
  • Ябълка (Apple)
  • Киви (Kiwi)
  • Кайсия (Apricot)
ПКК+ДКК; СУЕ; CRP; КРЪВНА ЗАХАР; КРЕАТИНИН; УРЕА; АЛБУМИН; ОБЩ БЕЛТЪК; АСАТ; АЛАТ; ГТТ ...35 лв.
C3, C4 Комплемент...20 лв.
Д-ДИМЕР; aПТТ, ФИБРИНОГЕН...35 лв.
ОБЩ IgE...20 лв.
TSH, FT3, FT4, TAT, MAT...70 лв.
ANA SCREENNG...26 лв.
КРИОГЛОБУЛИНИ...12 лв.

ПРОБОВЗЕМАНЕ – АЛЕРГИЧНИ ПАНЕЛИ

  • Кръвната проба може да бъде венозна или капилярна (от пръста за деца)
  • За да направите тест за алергии не е необходимо да имате симптоми
  • Без специална предварителна подготовка за пробовземането
  • Не се налага прекратяването на приема на лекарствени средства
  • Без ограничение в приема на храни и напитки преди пробовземането
  • Не е необходим предварително записан час за тестване на алергени

ПРОБОВЗЕМАНЕ – КРЪВНИ ПРОБИ

  • Да не приемат храни и напитки (с изкл. на ВОДА) преди пробовземането.

* такса пробовземане и биологичен отпадък – 5 лв.

Какво е хранителна непоносимост? >

Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.

Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост? >

• Стрес на имунната система
Продължителната консумация на несъвместими храни системно стресира организма и натоварва имунната система, която трябва да е в постоянно състояние на готовност. Много от хроничните заболявания са съпроводени от хронични възпалителни процеси. Храната играе важна роля в развитието и задълбочаването на възпалителните процеси, съответно в развитието на хроничните болести. Тъй като ядем всеки ден, за разлика от контактите с вирусни или бактериални инфекции, ако съществуват антитела срещу някой вид храна, то това създава постоянен стрес на имунната система.

• Наднормено тегло
Хранителните непоносимости могат да предизвикат безконтролно производство на инсулин. Нивото на кръвната захар се повишава, в кръвните клетки се натрупват мастни киселини, а накрая се превръщат в мастни клетки. Повишеното съдържание на захар в кръвта води и до повишено отделяне на инсулин от панкреаса. Ето защо мазнината, която се пази в резерв в мастните клетки не може да бъде изгорена от организма. И така, тялото не може да освободи достатъчно енергия и автоматично пожелава нова мазнина. Това от своя страна води до остър глад и предизвиква непрекъснато трупане на килограми.

Какви могат да бъдат последствията от хранителната непоносимост? >

Хранителната непоносимост е неадекватна реакция на организма към определени храни, която може да се прояви по различни начини. Само част от симптомите са: тежки, повтарящи се главоболия, раздразнени черва, мигрена, кожни или дихателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат погрешно изтълкувани, което прави хранителната непоносимост по-трудно разпознаваема или пренебрегната, за разлика от хранителната алергия, чиито симптоми се проявяват веднага след консумация на определена храна. При хранителната непоносимост реакцията на приетата храна може да е след доста време - часове, дни, дори и повече.
Хранителната непоносимост често е определяна като ‘скрита’, ‘маскирана’ хранителна алергия. Отбелязва се, че маскираната хранителна алергия е обща причина за широк обхват от физически, обменни и емоционални разстройства. Според изследванията около 60% от хората страдат от някакъв вид хранителна непоносимост.
Хранителната непоносимост не е задължително постоянна. Тя може да изчезне напълно с времето след период на избягване на нездравословните продукти и повторното им въвеждане по схема, определена от специалист. Хранителната непоносимост обикновено се развива с времето. Предаването на непоносимостите посредством кърмене също е възможно.

Храни, за които можете да се тествате >

Житни – царевица, ръжено брашно, глутен, овес, ръж, жито;
Ядки и зърна – бадеми, бразилско орехче, кашу, какаови зърна, фъстък, грах, леща, боб, соеви зърна, орех;
Месо – говеждо, пилешко, агнешко, свинско;
Риба – сладководни риби – микс (сьомга, пъстърва), ракообразни – микс (скариди, раци, омар, миди), риба тон, бяла риба – микс (треска, писия);
Зеленчуци – броколи, бяло зеле, морков, целина, краставица, праз-лук, чушки (червени, зелени, жълти), картофи;
Плодове – ябълка, черни боровинки, грейпфрут, пъпеш – микс (диня), маслини, портокал и лимон, ягода, домат;
Други – яйце (цяло), краве мляко, чесън, риган, гъби, чай, мая.

В кои случаи трябва да си направим тест за хранителна непоносимост? >

Хранителната непоносимост може да е причината за повечето ни неразположения, но ето в кои случаи е важно да се направи този тест:
• Ако страдате от умора или главоболие без ясна причина;
• Повръщате след ядене на определени храни;
• Страдате от метаболитен синдром;
• Диабет;
• Сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза;
• Имате проблеми с теглото;
• Хронична умора, мигрена;
• Раздразнени черва;
• Възпалителни заболявания на червата и жлъчката;
• Артрит, автоимунни процеси;
• Астма, ринит;
• Епилепсия, енуреза;
• Екзема, псориазис, атрофични язви;
• Хиперактивност при деца;
• Дефицит на вниманието;
• Среден отит;
• Повтарящи се инфекции.

Back To Top
търси
bg_BGБългарски